Welke succesfactoren maken dat een team een topteam wordt? Waar vind je de menskracht die zorgt voor de magie op de werkvloer? Met deze vragen in mijn achterhoofd schuif ik aan tafel in restaurant The Jane. Hier hoop ik tijdens een journey van dertien gangen het antwoord te ontdekken.

 

Vanaf het eerste moment vallen mij gelijk drie dingen op. De ambiance, het strakke proces en de precisie van het team. Bij BDDz noemen we dat de ‘project-hygiëne’. Nooit een klantgesprek aangaan zonder Moleskine en pen in de hand. Binnen 24 uur na een meeting een samenvatting rondsturen. Niet langer overleggen dan drie kwartier. Altijd weten waar je staat in het proces door de planning in je hoofd te prenten. Onze clean desks op ons kantoor @vrijstaat.nl en vrijdagmiddag een biertje bij onze buren @Brouwerij oedipus.com

Terwijl onze tafelhost Jorge als een reisleider vertelt over de etappes die we gaan afleggen, valt mijn oog op iets merkwaardigs. Ik ben er 100% zeker van dat ik mijn servet toen ik aan tafel schoof volgens (ingelezen) etiquette met de vouw naar me toe op mijn schoot heb neergelegd (zie ‘justmen blog voor mannen’).

Nu ligt het weer strak opgevouwen naast mijn bord. Een vluchtige blik op mijn schoot leert me dat het servet daar verdwenen is. Jorge staat nog met zijn Spaanse accent gepassioneerd te vertellen over de nieuwe smaken die we zullen tegenkomen.

Dit is de catch van de avond: let op de ‘details van de details’, zonder the bigger picture uit het oog te verliezen, zoals wij dat bij BDDz noemen. Lees de boodschap tussen de regels, definieer de vraag achter de vraag, benoem wat er niet wordt gezegd. Dan geef je de klant het bewijs dat hij begrepen wordt.

Hier levert een van de obers mij dit bewijs. Hij is volkomen onopvallend tot het moment dat ik een verklaring zoek voor het wonder omtrent mijn servet. De jongeman loopt non-stop observerend tussen het strak opererende team van de bediening, net zo onberispelijk gekleed als zijn collega’s. He had just one job: de verloren witte lappen stof terugvinden. Onopvallend onder tafel duiken en nieuwe servetten op tafel leggen zonder dat er voor een gast een gênante situatie ontstaat.

Ik glimlach en vraag Jorge in het Spaans naar zijn achtergrond. Dat breekt het ijs, hij is verrast door de toenadering en wordt losser. Voor mij weer een bevestiging hoe belangrijk het is om de taal te spreken van iemand met wie je op reis gaat. Het wordt mij duidelijk dat juist dit onderdeel van de tacit knowledge van BDDz voor de klik zorgt, die een substantieel deel van ons succes bepaalt. Jorge wordt persoonlijker en dat doet me deugd. Hij vertelt dat hij uit Cadiz komt waar hij onderdeel was van de surf-subcultuur, maar geïnspireerd door zijn Andalusische gastronomische roots bij een driesterrenrestaurant in Cadiz een opleiding volgde (https://www.aponiente.com/en/). #Indrukwekkend

Onze sommelier Fomedou, ik vermoed dat hij afkomstig is uit Ghana, speelde eerst drie jaar bij ‘Le Garage’ in Amsterdam de sterren van de hemel. Nu staat hij hier aan onze tafel in Antwerpen. Naast mijn nieuwsgierigheid naar de goddelijke wijnen brandt een andere vraag op mijn lippen: hoe komt Sergio aan dit team van mensen die de gasten een beleving geven die ze niet snel zullen vergeten? Overal is het DNA van het bedrijf voelbaar, terwijl chef Sergio in velden noch wegen te bekennen is. Hoe dan? Ik verwachtte een Gordon Ramsay-achtig type in de open keuken die dertig toppers snoeihard op de huid zou zitten. Niks daarvan. Dit team lijkt zelfsturend!

‘U bent op een missie meneer, dat onderscheidt u van de anderen die ik hier als klant bedien’, antwoordt Fomedou. Ik zie een twinkeling van herkenning in zijn ogen. Een connected lach en hij loopt weer naar de wijnkelder.

Met de groei van BDDz en uitbreiding van ons team in het achterhoofd probeer ik een aantal hashtags te noteren: #onbevangen #opzoeknaargroei #gedisciplineerd #betrokken. Voor de teamspirit die we nastreven binnen BDDz moeten we dus zorgen dat we elkaar optimaal betrekken, vrij kunnen handelen, gaan en staan voor groei, elkaar kunnen aanspreken op discipline en verbetering. Elkaar op alle fronten ondersteunen.

Er is nog iets wat je samen moet kunnen delen. Of je nou in Amsterdam of in Antwerpen werkt. Het is inmiddels na middernacht. Bij het weggaan werp ik een laatste blik in de open keuken. Het gedisciplineerde team is veranderd in een groep jonge, met elkaar flirtende mensen, dansend met sponzen in de hand, terwijl ze de roestvrijstalen keuken weer als nieuw laten glimmen. Klaar voor de volgende belevingsronde. Zij weten ook samen plezier te maken, dat is duidelijk #PlezierMakenMoetJeKunnen

Na onze reis van dertien gangen lopen we voldaan door de nacht naar ons bed in de ‘Gulde Schoen’. ‘Bedankt voor de inspiratie meneer’, hoor ik Fomedou nog roepen. ‘Jij bedankt!’ zeg ik.

Anil Balgobind

Anil Balgobind

Owner @ BDDZ

Leave a Reply